Samenwerken aan herstel

COPD

Coaching
Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longaandoening, wat betekent dat het niet te genezen is en een blijvende invloed heeft op de longfunctie. COPD is een verzamelnaam voor twee verschillende longaandoeningen:

  • Longemfyseem
  • Chronische Bronchitis

Bij longemfyseem raken de longblaasjes beschadigd. Longblaasjes zorgen dat de zuurstof uit uw longen in uw bloed terecht komt. Wanneer een longblaasje kapot gaat, groeit er geen nieuw blaasje voor in de plaats. Hoe minder longblaasjes u heeft, hoe minder zuurstof uw longen opnemen.

Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën voortdurend ontstoken. Dit zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Deze ontsteking veroorzaakt de aanmaak van slijm, wat leidt tot hoesten en kortademigheid en/of benauwdheid.

Samen zorgen longemfyseem en chronische bronchitis vaak voor ademhalingsproblemen en benauwdheid.

Waardoor ontstaat het?

COPD kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is roken. Ook meeroken kan leiden tot COPD. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn:

  • Astma
  • Erfelijke aandoeningen
  • Het inademen van schadelijke stoffen (bijvoorbeeld door werkzaamheden)
  • Luchtvervuiling
  • Longontsteking(en)

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen met deze risicofactoren COPD ontwikkelt, maar ze kunnen het risico wel vergroten.

Welke klachten geeft COPD?

COPD kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is roken. Ook meeroken kan leiden tot COPD. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn:

  • Astma
  • Erfelijke aandoeningen
  • Het inademen van schadelijke stoffen (bijvoorbeeld door werkzaamheden)
  • Luchtvervuiling
  • Longontsteking(en)

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen met deze risicofactoren COPD ontwikkelt, maar ze kunnen het risico wel vergroten.

Wat kunt u zelf doen?

Hoewel COPD een aandoening is die niet te genezen is, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de klachten te verminderen. Hieronder hebben wij enkele adviezen voor u op een rijtje gezet:

  • Stop met roken:
    Heeft u COPD en rookt u nog steeds? Probeer direct te stoppen met roken. Blijven roken of meeroken verergert en versnelt uw aandoening. Neem contact op met uw huisarts voor begeleiding bij het stoppen met roken.
  • Blijf bewegen / start met sporten:
    In beweging blijven is heel belangrijk bij COPD. Door te bewegen worden uw spieren en botten sterker, krijgt u een betere conditie en verhoogt u uw energieniveau. Bovendien verkleint het de kans op een ziekenhuisopname of een longaanval.
  • Gebruik uw energie verstandig:
    Pas uw tempo aan en doseer uw energie gedurende de dag. Verspreid uw activiteiten over de dag of week en zorg voor voldoende rustmomenten tussendoor. Stel prioriteiten: wat is belangrijk voor u? Besteed hier de meeste energie aan.
Hoe kan fysiotherapie u helpen met COPD-klachten?

Wanneer u klachten ervaart door COPD, kan fysiotherapie een waardevolle ondersteuning bieden bij het verminderen van deze klachten. Fysiotherapie helpt u om actief te blijven en uw energie efficiënt in te zetten. Gespecialiseerde fysiotherapeuten beschikken over uitgebreide kennis van beweging en ademhaling bij COPD-patiënten. Zij stellen een persoonlijk beweegprogramma op, dat is afgestemd op uw mogelijkheden en wensen. Ook leert u zo optimaal mogelijk ademhalen, zowel tijdens de inspanning als in rust of na inspanning. Dit wordt gedaan met behulp van specifieke ademhalingstechnieken.

Wanneer u bij ons komt voor fysiotherapie, kunt u het volgende verwachten:
  • Intake: Tijdens de intake brengen we in kaart hoe we u het beste kunnen ondersteunen en behandelen.
  • Testen: Tijdens de intake worden er verschillende testen afgenomen om uw huidige situatie te beoordelen. Dit zijn zowel fysieke testen als vragenlijsten. De testen en vragenlijsten worden elk kwartaal herhaald om de voortgang te monitoren.
  • Opstellen beweegprogramma: Aan de hand van de testresultaten stellen we een persoonlijk beweegprogramma voor u op. Het doel is dat u twee keer per week komt trainen bij Best Fit. Dit is in groepsverband en onder begeleiding van een gespecialiseerd COPD-fysiotherapeut.
Vergoeding

Vanaf 1 januari 2025 worden alle fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen voor mensen met COPD in stadium Gold 2 of hoger volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit is goed nieuws, aangezien voorheen het aantal vergoede behandelingen afhankelijk was van de ernst van de COPD. Hierdoor kreeg niet iedereen de zorg die zij nodig hadden.

Wilt u meer weten over COPD revalidatie bij Best fit fysiotherapie?

Neem dan contact met ons op.

Telefoon nummer: 0499-378355

[email protected]

Locatie: Prinses Beatrixlaan 27 (Sporthal Naestenbest)

Vergelijk zorgverzekeraars

Maak een afspraak